Културно уметничка обележја

Косово и Метохија представља срце средњевековне Србије, која се у XIV веку, у доба Византијског царства, простирала од Дунава до Коринтског залива, од Тракије до обале Јадранског мора.

Почевши са Стефаном Немањом, оснивачем династије Немањића, Србија се покреће од XII до XIV века, када хришћанска православна црква развија свој ауторитет и просперитет заједно са развојем Српске државе.

Историја народа на тлу Србије је одувек била бурна. из неолита су археолошка налазишта позната као носиоци “старчевске културе” и “винчанске културе“. Континуитет се не прекида; Келти, Трачани, Илири, Грци, Римљани…

Снажење немањићке државе прати процват културе. Писањем биографије владара рађа се оригинална српска књижевност. Сачувани храмови, владарске задужбине исликани фрескама и украшени иконама сведочанства су о високом степену градитељства и сликарства у средњевековној Србији.

Захваљујући културно-уметничким споменицима који су одолевали нападима Турака у средњем веку ми данас на северу Косова имамо велики број манастира и цркава, које и данас пркосе времену и поносито се уздижу над скрнављењем од стране Албанаца у новијој историји.

Поред тога, последњих година, посвећеност манастирском животу ојачала је духовно просветљење Срба .